Zero Emissie Transport

Wij zijn trotse partners van het project ‘Zero Emissie Transport’. Doel van dit project is het ontwikkelen van een ‘Innovation Community Zero Emissie Transport’ binnen het platform Zeeland Connect waarbinnen overheid, bedrijfsleven en HZ University gezamenlijk innoveren op het gebied van Zero Emissie Transport.

Het project Zero Emissie Transport wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en de Provincie Zeeland, in het kader van OPZuid.

Klimaatopgave

Ook voor ondernemers in Zeeland komt de klimaatopgave snel dichterbij: de sector mobiliteit in Zeeland moet in 2030 al een reductie van 49% CO2 uitstoot hebben gerealiseerd. Met een vervangingstermijn van 7 jaar zullen bedrijven in 2023 stap voor stap een deel van hun vloot moeten vervangen. Dit is een complexe opgave omdat technologie, overheidsbeleid en markt voor zero-emissie oplossingen continu in beweging zijn. Daarnaast is ook procesinnovatie in logistieke processen nodig, omdat zero-emissie voertuigen niet 1-op-1 passen in de huidige logistieke operaties van bedrijven.

Innovation Community Zero Emissie Transport

De ‘Innovation Community Zero Emissie Transport’ versterkt het innovatiesysteem in Zeeland door:

  • Bieden van objectieve informatie over ontwikkelingen in technologie in voertuigen (batterijen, waterstof), markt/prijzen, laad- en tankinfrastructuur en logistieke (proces)innovaties in Nederland en Europa. De informatie wordt verwerkt in een roadmap-tool waarmee bedrijven op basis van hun eigen logistieke kenmerken kunnen vaststellen hoe zij met de geplande vervanging van hun voertuigen de transitie naar Zero Emissie kunnen maken en welke logistieke vraagstukken daarbij opgepakt moeten worden.
  • Platform voor open innovatie voor logistieke procesinnovaties om Zero Emissie in de bedrijfsvoering te integreren. De integratie van Zero-Emissie voertuigen vraagt om aanpassingen in het logistiek proces o.a. omdat de actieradius van batterijen nog te beperkt is en waterstofvoertuigen de komende jaren niet beschikbaar zijn. Ook de hoge kosten van Zero Emissie voertuigen zijn een aanleiding om processen anders in te richten zodat er minder (kostbare) voertuigen nodig zijn of alternatieven als Lichte Electrische Vracht Voertuigen (LEVV) ingezet kunnen worden. De community faciliteert bedrijven bij het identificeren, onderzoeken en ontwikkelen van de procesinnovaties en zorgt, door het delen van kennis en ervaring, voor een versnelling in innovatie.
  • Ontwikkelen van een gezamenlijke roadmap voor laad- en tankinfrastructuur voor Zeeland. Op dit moment loopt de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur in Zeeland achter bij andere regio’s. Dit vanwege de geringe omvang van de markt ten opzichte van andere regio’s. Voor logistieke bedrijven is het vraagstuk aan de orde of ze zelf moeten investeren in laadinfra (en zo ja, hoe), of gezamenlijk met andere bedrijven (en zo ja, hoe en waar), of kunnen meeliften op publieke infrastructuur. Door middel van onderzoek wordt de totale vraag voor Zeeland in kaart gebracht en gebundeld, zodat ondernemers sneller kunnen innoveren.

Ambitie

De ambitie van de innovatie community is om de logistieke MKB-ers in Zeeland te sensibiliseren en te ondersteunen bij starten en uitwerken van innovaties voor Zero Emissie Transport:

  • Sensibiliseren en vergroten van awareness via het aanbod van proefrijden met een elektrisch voertuig (truck of bestelbus). Samenwerking tussen Zeeland Connect, TLN, gemeenten en de truckdealers.
  • Ontwikkelen van een handelingsperspectief door het uitwerken van een zero-emissie investeringsstrategie, innovatievraagstukken en impact per bedrijf met de Zero Emissie Roadmap-tool.
  • Innoveren: ontwikkelen van de procesinnovaties door MKB bedrijven in combinatie met het doen van experimenten/proefritten met elektrische voertuigen voor een langere periode (WP3)

In de aanpak worden tussen de 200 tot 300 bedrijven in Zeeland met eigen bestel- en vrachtvoertuigen benaderd. De verwachting is dat 80 tot 100 bedrijven gaan proefrijden; dat 40 bedrijven interesse hebben in een analyse met de tool; en dat minimaal 15 bedrijven daarna aan de slag gaan met procesinnovaties om Zero-Emissie ook te kunnen gaan invoeren. De komende jaren zal deze groep met bedrijven doorgroeien.

Proactief

Een proactieve benadering van Zero-Emissie is belangrijk voor de concurrentiepositie van logistieke bedrijven in Zeeland en voor de regio als geheel. Doordat het zwaartepunt van logistieke innovatie en innovatie ondersteuning voor zero emissie ligt op stadslogistiek, dreigen de Zeeuwse logistiek dienstverleners een achterstand op te lopen in kennis en innovatie. Om een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn voor het internationale bedrijfsleven dat zich in Noordwest-Europa wil vestigen, is het belangrijk om aantoonbaar te innoveren in duurzaamheid en zero-emissie in het bijzonder.

Innovatief

Het project is innovatief omdat het een unieke aanpak heeft in het MKB de mogelijkheid bieden om met behulp van proefrijden de benodigde logistieke procesinnovaties te identificeren en uit te werken. Dit omdat de logistieke kenmerken van de Zeeuwse logistiek om andere oplossingen vragen dan de stadlogistiek die nu centraal staat in veel onderzoek en ontwikkeling. Daarbij omdat de ontwikkeling van laad- en tank infrastructuur in Zeeland vanuit de collectieve behoefte wordt opgepakt.

Duurzaam Ondernemen

Bij Shell Afslag Rilland zijn we continue bezig met innoveren en duurzaam ondernemen.

Zo zijn wij bijvoorbeeld Nederlands eerste leverancier van gecertificeerde grondstof voor vloeibare biomassa.

Sinds januari 2023 beschikt ons tankstation het CEH-Label. dit betekent dat wij naast de normale brandstoffen, ook alternatieve duurzame energiebronnen aanbieden. We bieden de mogelijkheid tot elektrisch laden met onze snelladers (300kW) van Shell Recharge en beschikt het station over HVO100 Renewable Diesel,  Shell GTL Fuel & AdBlue.

Persbericht – Primeur Shell Afslag Rilland

Snelladers Shell Recharge

Ons tankstation beidt de mogelijkheid om elektrische auto’s met een hoog vermogen (max 300 kW) supersnel te laden. Daarmee maken wij deel uit van een landelijk netwerk van snellaadlocaties met hoog vermogen.

HVO100 Renewable Diesel

De afkorting HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. HVO wordt, naast de plantaardige oliën, ook geproduceerd uit afval, restoliën en vetten, zoals afgewerkt frituurvet.

Is HVO geschikt voor mijn auto? HVO diesel kan in elke dieselmotor worden bijgetankt. Hij kan zowel zuiver worden gebruikt (100% concentratie), als in elke verhouding met bijvoorbeeld fossiele diesel. Zo bestaat HVO20 uit 20% HVO en 80% fossiele diesel. HVO100 kan in alle moderne dieselvoertuigen worden getankt. De dieselvoertuigen moeten wel voldoen aan de EN15940 norm. Dit geldt voor zowel vrachtwagens, bestelwagens en personenauto’s.

Shell GTL Fuel

Shell GTL Fuel is een innovatie brandstof die schoner verbrandt en minder lokale uitstoot en minder zichtbare zwarte rook produceert.

AdBlue

Adblue is een in water oplosbare vloeistof, speciaal ontwikkeld om uitlaatgassen te behandelen en ervoor te zorgen dat voertuigen voldoen aan de emissienorm.

Nieuwsartikelen

Persbericht NEN
Persbericht Dekra
Shell Venster
NTA8080 Persbericht Grondmij
Rotterdam Climite Initiative
Statement of Intent

Streekproducten

Naast dat wij verschillende streekproducten uit de directe omgeving aanbieden, verkopen wij ook onze eigen producten.

Rillandse honing

In ons koolzaad wat duurzaam gecertificeerd wordt, staan volop bijenkasten waardoor er een betere bestuiving is. Deze bijen produceren honing. Deze “Rillandse Honing” verkopen wij in de shop van ons tankstation.

Koolzaadolie

Naast dat onze koolzaad geoogst wordt voor onze vloeibare biomassa, wordt er ook koolzaadolie van geproduceerd, die bestemd is voor in elke keuken. Koud geperste koolzaadolie mild van smaak, rijk aan omega 3. Duurzaam geteeld op eigen zeeuwse grond. Olie om in te bakken maar ook heerlijk door de salade.

Aardappelen en uien van eigen teelt

 

Onze appels en peren uit de Rillandse polder worden dagelijks geleverd door “De Drie Haasjes V.O.F.” uit Rilland.

De verse fruitsappen en klein en zacht fruit (In de zomer)  van de familie Goud uit Waarde.

Lees meer

Wat klanten over ons schrijven

  • Super chauffeurs cafetje je bent er een gast en betaalbaar, sanitair is in orde 👍👍👍

    Goofy
  • Prima locatie om te staan. Cafetaria met vriendelijk personeel en lekkere uitsmijters, hamburgers, soep en broodjes. Sanitair goed en schoon. Supermarkt en kroeg op loopafstand...!! 👍👍👍

    Bram
  • Zeer goede plek om te parkeren/overnachte leuke bediening en goede maaltijden voor redelijke prijs.

    Edwin
  • Goed eten voor weinig geld! Heerlijk rustig overnachten en vriendelijke bediening.

    Mark
Lees meer
Over Ons